Egiptul Antic

Spre deosebire de Mesopotamia, în Egipt statul nu se naște în jurul unor orașe-state, ci ca stat teritorial.  Orașele Egiptului au fost Memphis și Teba. Memphis a fost capitala statului în timpul Regatului Vechi, iar Teba în timpul Regatului Nou. Memphis și Teba erau mari centre religioase și complexuri de palate.

În timpul Regatului Vechi apare ideea că regele este stăpânul absolut al pământului. Curând el este venerat ca descendent al zeilor, stăpânii inițiali ai pământului. Devine zeu – Horus, fiul zeului Osiris.

Statul egiptean avea o ierarhie elaborată și impresionantă de birocrați.  În vârful său se aflau vizirii, guvernatorii provinciilor și înalții dregători care proveneau în principal din rândul nobilimii. Din familiile mai puțin nobile veneau scribii. Scribii erau instruiți într-o școală specială la Teba, unde nu se predau doar istoria și literatura tradiționale și diverse scrieri, ci și elemente de topografie, arhitectură și contabilitate.

Birocrația conducea o țară cu o populație formată majoritar din țărani. Aceștia asigurau forța de muncă obligatorie pentru marile lucrări, dar și în agricultură – foarte bogată datorită fertilității pământurilor și a irigaților.

O structură socială în Egiptul Antic arăta așa:

Structura sociala in Egiptul Antic

Muzica Egiptului Antic o putem asculta aici

Despre religie avem un film despre Cartea egipteană a morților aici

Iar unul dintre personajele celebre ale Antichității a fost Cleopatra despre care avem mai multe informații aici